“Ενα, ίσον κανένα”

Αν έχεις ήδη ένα μωρό από 12 μηνών και άνω, στοιχηματίζω πως είσαι στην πιο high risk περίοδο της ζωής σου, για να ακούσεις την πολυαγαπημένη φράση ” ένα ίσον κανένα“.

Το χαρακτηρίζω από αγένεια, έως και τελείως ανάρμοστο το να ξεστομίσεις κάτι τέτοιο, έστω και σε πολύ δικό σου άνθρωπο.

Ξέρεις, δεν έχεις το δικαίωμα να εκμηδενίζεις μια ανθρώπινη ύπαρξη γιατί εσένα ίσως δεν σου λέει κάτι ο αριθμός ένα ή γιατί απλά εσύ προτιμάς περισσότερα παιδιά σε μια οικογένεια.

Γιατί για το γονέα φυσικά και δεν είναι μόνο ένας αριθμός.

Κι από εκεί φαίνεται ο διαφορετικός τρόπος προσέγγισης .

Αν λοιπόν εσύ επιλέγεις να έχεις πολυμελή οικογένεια, αυτό, αυτόματα αγαπητέ/ αγαπητή, δε σε κάνει καλύτερης ποιότητας άνθρωπο ή ανώτερο απέναντι σε κάποιον άλλο ούτε και αριθμητικά.

Και μιας και μιλάμε για μέτρημα και αριθμούς..

Το πώς η κάθε οικογένεια επιλέγει να μεγαλώσει τα παιδιά της, με πόση στοργή, φροντίδα, ανταπόκριση στις ανάγκες , αγάπη, ενσυναίσθηση, παιδεία, ηθικές αρχές μπορεί άραγε να μετρηθεί;

Ποιο μέτρο να βρεθεί να καταγράψει τέτοια βαρυσήμαντα μεγέθη..

Το πόσο αντέχει το πορτοφόλι της κάθε οικογένειας είναι άραγε παράμετρος που θα μπορούσε να μετρηθεί ή έλα τώρα, ένα ίσον κανένα.. Προχώρα..

Και κάπου εδώ έρχεται να κολλήσει και ο θηλασμός.

-Δε μένει έγκυος επειδή θηλάζει.

Δηλαδή το να μη θέλει ακόμη μια γυναίκα να μείνει έγκυος ή και καθόλου δεν παίζει κάπου σαν σενάριο; Ειδικά αν λάβουμε υπόψη και περιπτώσεις που η εγκυμοσύνη ήταν δύσκολη ή ο τοκετός αποτέλεσε τραυματική εμπειρία, είναι πολύ λογικό μια γυναίκα να το σκέπτεται διπλά.

-Μάλλον θα έχει κανένα θέμα, ποιος ξέρει.

Κι εδώ έρχομαι και αναρωτιέμαι, ποιος πραγματικά έχει το θέμα !

Κόψ΄το,(το γάλα), να κάνετε κι άλλο (μωρό). Κι εδώ μου έρχεται και η χαριστική βολή!

Σας υπόσχομαι σε νέο άρθρο πως θα σας παραθέσω αναλυτικά, με πηγές, για τη γονιμότητα και το θηλασμό, πότε δηλαδή και υπό ποιες παραμέτρους η γονιμότητα μας πραγματικά «βάλλεται» από το θηλασμό.

Θα κλείσω λοιπόν αυτό το άρθρο τονίζοντας πως πράγματι ο θηλασμός μπορεί να καθυστερήσει την επαναφορά της γονιμότητας μιας γυναίκας.

Η επαναφορά της γονιμότητας όμως δε συμπίπτει  ακριβώς και με την επιστροφή της περιόδου. Μερικές φορές η γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος πριν την πρώτη της περίοδο, προφανώς στην πρώτη ωορρηξία.

Κάπου μεταξύ των 9 και 18 μηνών, είναι σύνηθες να επιστρέφει η περίοδος σε όλες τις γυναίκες μετά τον τοκετό, σε θηλάζουσες και μη.

Γενικά, μόλις επιστρέψει η περίοδος, μπορείς να θεωρείς τον εαυτό σου γόνιμο και να μην επηρεαστείς από κανέναν ή καμία αδαή που θέλει να σε πείσει πως ο θηλασμός φταίει για όλα τα δεινά του κόσμου!

Ένα ίσον κανένα, από τις πιο άστοχες και εξωφρενικές φράσεις που μπορεί να πει ποτέ κάποιος!

*Η αγωνία σας και όλα όσα δυσάρεστα μου εξιστορείτε στις συναντήσεις μας, με κάνουν κοινωνό της δική σας ιστορίας.

Δε θα μπορούσα παρά να γράψω αυτό το άρθρο, για όλες εσάς που έχετε ακούσει έστω και μια φράση από τις παραπάνω.

Normalize breastfeeding!

Με αγάπη,

Παρασκευή Πολύζου

https://www.instagram.com/latched.gr/

info@latched.gr

Ακολουθήστε με για περισσότερα

Δείτε ακόμα