-Baby wearing? -I do!

To babywearing έχει αποτελέσει κοινή πρακτική για πολλούς πολιτισμούς εδώ και αιώνες.

Οι νομάδες συνήθιζαν να φορούν τα μωρά τους για να ταξιδεύουν μαζί τους πιο εύκολα. Οικογένειες στην Αφρική, το Μεξικό και πολλά άλλα μέρη του κόσμου χρησιμοποιούσαν καθημερινά υφάσματα ή παραδοσιακά, για να φορούν τα μωρά τους. Τα τελευταία χρόνια, η δημοτικότητα αυτού του παραδοσιακού τρόπου μεταφοράς των μωρών έχει ανέβει κατακόρυφα.

Αυτή η τάση οφείλεται στο γεγονός ότι το babywearing παρέχει έναν τρυφερό, ασφαλή τρόπο να κρατάτε το μωρό σας με αγάπη και παράλληλα σας δίνει το πλεονέκτημα να ασκείτε τη φροντίδα του έχοντας τα χέρια σας ελεύθερα.

Ο William Sears, ένας Αμερικανός παιδίατρος, επινόησε τη φράση Attachment Parenting. Σύμφωνα με το Sears, μια από τις αρχές για την εγκαθίδρυση του Attachment Parenting είναι το babywearing ως τρόπος ανατροφής των παιδιών.

Πως είναι ένας κατάλληλος μάρσιπος;

Ένας μάρσιπος πρέπει να είναι εργονομικός και άνετος, ώστε να κατανέμεται σωστά το βάρος του μωρού στο σώμα του φροντιστή και να είναι ευχάριστος και για τους δύο. Επιπλέον, βασική προϋπόθεση για την σωστή επιλογή του μάρσιπου είναι να εξασφαλίζει την ορθή στάση του μωρού εντός αυτού, και ειδικότερα τα ισχία του (Spread-Squad-Position).

Σε αυτό το άρθρο δεν θα ήθελα να σταθώ στον τρόπο που πρέπει να φοράτε τα μωρά σας, αυτό άλλωστε είναι δουλειά του συμβούλου babywearing και θα σας τα εξηγήσουν αναλυτικά  στο κατάστημα που θα απευθυνθείτε για την αγορά του προϊόντος που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σας.

Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι τα οφέλη που προσφέρει η χρήση του μάρσιπου, με κάποια από αυτά να έχουν προστεθεί πρόσφατα και να μην είναι ευρύτερα γνωστά.

Καταρχάς, το Babywearing βοηθά το μωρό να νιώθει ασφαλές και προστατευμένο.  Είναι κοντά στο φροντιστή του (μαμά,μπαμπά), οι οποίοι μπορούν να ανταποκρίνονται στα εκάστοτε ερεθίσματα του και να καλύπτουν τις ανάγκες του ακόμη πιο άμεσα.

Επιπλέον, σύμφωνα με πολλές μελέτες, η χρήση του babywearing βοηθά τα μωρά να κλαίνε λιγότερο. Μωρά που κλαίνε λιγότερο, αυτόματα σημαίνει πως εκκρίνονται χαμηλότερα ποσοστά κορτιζόλης. Αυτό μεταφράζεται ως λιγότερο στρες. Η κορτιζόλη στα βρέφη είναι αρνητικός παράγοντας για τη νευρική τους ανάπτυξη καθότι με το παρατεταμένο κλάμα ο εγκέφαλός τους μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά.

 

Επιπρόσθετα, το να φοράς το μωρό σου προστατεύει από το σύνδρομο επίπεδης κεφαλής, ενώ μειώνει τα συμπτώματα της επιλόχειου κατάθλιψης καθώς προωθεί το δεσμό μεταξύ της δυάδας. Ενθαρύνει τη σωματική ανάπτυξη και μπορεί να προωθήσει πιο εύκολα την επαφή δέρμα με δέρμα (skin to skin) .

Όταν ένα μωρό μεταφέρεται, αισθάνεται την αναπνοή, τον καρδιακό παλμό και τη ζεστασιά του σώματος του φροντιστή του. Αυτό έχει μεγάλη σημασία για την ευημερία του βρέφους, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα1. Έχει συνηθίσει να ακούει τους χτύπους της καρδιάς σας ήδη από τους 9 μήνες που ήταν στην μήτρα και μεγάλωνε.

Ιδιαίτερα η επαφή δέρμα με δέρμα, αλλά ακόμη και η επαφή που προσφέρεται φορώντας και οι δυο ελαφρά ρούχα, ενισχύουν τη φυσιολογική σταθερότητα των βρεφών2. Και στις δύο περιπτώσεις το παιδί κρατιέται σε ευνοϊκή όρθια θέση και μπορεί να κινηθεί παράλληλα με τις σωματικές κινήσεις του φροντιστή.

Όσον αφορά στο θηλασμό, παρέχει υποστήριξη στις θηλάζουσες μητέρες καθώς κάνει το θηλασμό πιο εύκολο και πιο άνετο. Ειδικά στο πρώτο τρίμηνο, που το μωρό περνάει πιο πολλές ώρες στο στήθος κάνοντας μαραθώνιους θηλασμούς, τηρώντας πάντα βασικές αρχές για το θηλασμό και την ασφάλεια.

Δίνει τη δυνατότητα να κάνετε την καθημερινότητά σας πιο εύκολη, τόσο μέσα στο σπίτι όσο και στις εξωτερικές σας δραστηριότητες.

Μελέτες  του παρελθόντος 3 δείχνουν ότι το babywearing βοηθάει τους νέους φροντιστές να είναι γρήγοροι και σε φόρμα, με εκτιμώμενη αύξηση του μεταβολικού ρυθμού κατά 500 χιλιοθερμίδες την ημέρα.

Εδώ βλέπετε εμένα & το mini me, να κάνω τις αγορές της εβδομάδας! Κρατώντας το μωρό στα χέρια, δε θα άντεχα το επίπονο κουβάλημα.

Τι γίνεται τώρα όσον αφορά στα τελευταία δεδομένα ;

Μια πρόσφατη μελέτη5 δείχνει ότι η μεταφορά ενός νεογέννητου μωρού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αυξάνει τη μητρική και πατρική απόκριση, πράγμα που σημαίνει ότι οι babywearers εναρμονίζονται περισσότερο με τον ρυθμό του μωρού τους. Ταυτόχρονα, η κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των βρεφών αποδείχθηκε πως αυξήθηκε σε υψηλά επίπεδα.

Το Babywearing επιτρέπει στο βρέφος να είναι σε επίπεδο φωνής με τον φροντιστή του. Αυτό τους βοηθά να αναπτύξουν δεξιότητες ακρόασης και κατά συνέπεια ομιλίας4. Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν υπογραμμίζουν τη μεγάλη επιρροή της μητρικής και πατρικής ανταπόκρισης, η οποία είναι πιο εύκολο να επιτευχθεί όταν φοράμε τα  μωρά, για να υποβοηθήσουμε την ανάπτυξη του λόγου και τη μάθηση. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί μαθαίνει να χαρτογραφεί λέξεις, να αναφέρεται στο νόημά τους και πολλά άλλα ακούγοντας απλά τις συνομιλίες των φροντιστών του και αγγίζοντας τους. Επιπλέον, μελέτες6 δείχνουν ότι τα βρέφη παράγουν πιο εξελιγμένους προγλωσσικούς ήχους όταν οι γονείς ανταποκρίνονται εύκολα σε αυτούς.

 

Τέλος, καταθέτοντας την προσωπική μου εμπειρία, ως πιστοποιημένη σύμβουλος θηλασμού και ως μητέρα,  θα πω πως το να φοράς το μωρό σου δεν είναι μόνο ευκολία ή πράξη αγάπης.

Είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία,τρόπος ζωής, όπως είναι και ο θηλασμός για εμένα.

Μου ταίριαξε, το αγάπησα, με βοήθησε να κάνω υπερατλαντικά ταξίδια!

Και κάπου εδώ είναι που o μάρσιπός  μας μπαίνει πάλι στο κουτί του, κουβαλώντας αρκετά μίλια, πολλές εικόνες από όμορφα μέρη, πολλές ώρες θηλασμού, πολλές αναμνήσεις, μέχρι να υποδεχθεί το επόμενο μωρό μας!

 

Βιβλιογραφικές αναφορές:

  1. Reynolds-Miller, R.L. (2016). Potential therapeutic benefits of babywearing. Creative Nursing, 22(1), 17–23.
  2. Nyqvist, K., Anderson, G., Bergman, N., Cattaneo, A., Charpak, N., Davanzo, R., & Widström, A. (2010). Towards universal Kangaroo Mother Care: Recommendations and report from the First European conference and Seventh International Workshop on Kangaroo Mother Care. Acta Paediatrica, 99(6), 820–6.
  3. Leonard, W.R., & Robertson, M.L. (1992). Nutritional requirements and human evolution: A bioenergetics model. American Journal of Human Biology, 4(2), 179–95.
  4. Tamis‐LeMonda, C.S., Bornstein, M.H., & Baumwell, L. (2001). Maternal responsiveness and children’s achievement of lauage milestones. Child Development, 72(3), 748–67.
  5. Williams, L.R. (2020). The impact of infant carrying on adolescent mother-infant interactions during the still-face task. Infant and Child Development, 29(3), e2169
  6. Goldstein, M.H., Schwade, J.A., & Bornstein, M.H. (2009). The value of vocalizing: Five‐month‐old infants associate their own noncry vocalizations with responses from caregivers. Child Development, 80(3), 636–44.   

Μετάφραση από την Αγγλική γλώσσα:  Παρασκευή (Βούλα) Πολύζου

 

 

 

Ακολουθήστε με για περισσότερα

Δείτε ακόμα